Детето ви отново тръгва на училище.
      
       Стресът е голям покрай подготовката, закупуването на всичко необходимо, адаптацията към новия ритъм и организация на деня за ученика и цялото семейство.
Какво да направите, за да подготвите детето в последните дни преди старта на учебната година за по-добрата му кондиция?
Повече сън.
Опитайте да слагате детето да спи поне 30 минути по-рано от обикновено.
Мозъкът има нужда от повече сън, за да е по-спокоен.
Добра храна.
Мозъкът има нужда от добра храна. Особено при подрастващите. А закуската е най-важна. В дните, когато детето тръгне на училище – убедете се, че закусва добре. Пържени яйца, филийка хляб, плодове, прясно мляко са добрият избор.
Физическа активност.
Добре е още от началото на учебната година да осигурите минимум два дена спортни занимания на детето си. Обездвижването в днешно време е голямо – след училище децата най-често гледат телевизия или са пред компютъра, което е пагубно за тяхната физика. Редовните физически дейности са решаващи за цялостното развитие на детето и за способността му да учи.
Допълнително учене.
Добре е поне два пъти седмично детето да има и други занимания – да посещава езикови курсове, кръжок, уроци по рисуване, музикален инструмент, пеене или друго. Упражняването на подобни дейности също подпомага цялостното развитие на детето. Не се притеснявайте, че така натоварвате детето си допълнително – детският мозък има голям потенциал, жалко ще е да не го развиете.
Променете нещо.
Променете дори и с малко дневния му режим. Въвлечете го в повече домашна помощ – възложете му например да отговаря за изхвърлянето на боклука или му дайте друга отговорност. Децата обичат да им се възлагат задачи, а кога ако не от малки да ги приучим в това. Така дневният режим на детето ще е запълнен и това няма да му позволява да мисли за неправилните неща и ще го развивате в правилната посока.

Успех!