За родителите:

                                    БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО

В периода на лятната ваканция за учениците значително нарастват опасностите от тежки пътнотранспортни произшествия с деца и юноши.

В ежедневието си децата подценяват опасността от пътно-транспортни произшествия. Мнозина смятат спазването на правилата за движение за маловажно. Погрешно си мислят, че лично те не са застрашени. За децата са характерни импулсивните реакции и малката съсредоточеност, което води до неочаквани и изненадващи действия на пътя. Те не осъзнават опасностите, когато са в близост до пътното платно и често изскачат внезапно пред превозните средства.
Децата като участници в пътното движение са предимно пешеходци. Това налага даването на специална информация и съвети за тяхната безопасност, а именно да пресичат на безопасни места като пешеходни пътеки тип "зебра" (със светофари), подлези, пешеходни надлези и мостове, пешеходни острови в пътното платно, или на място далеч от паркирани автомобили.

 

С ДЕЦА НА ДЪЛЪГ  ПЪТ

 

Ако детето ви е малко (м/у 2 и 3 г.) и ви се налага да пътувате надалеч, ще трябва да измислите нещо, което да го заинтересува и задържа вниманието му дълго време. Много е изнервящо, ако детето не иска да стои в столчето за кола и постоянно мрънка, или ако е до вас на задната седалка и постянно се катери върху вас обикаляйки насам натам.

Ето някои идеи, които може да използвате за да си осигурите поне малко спокойствие:

 • 1. Заредете се с всякакви залагалки от рода на солети, царевични пръчици, бонбони, дъвки и каквото друго се сетите. 
 • Задължително вземете вода или сок за пиене.
 • 2. Няколко дни преди да тръгнете, скрийте от погледа му няколко от любимите му книжки. Така когато ги извадите по време на път то ще им се зарадва и ще си ги разгледа с удоволствие. По същия начин постъпете и с някои от любимите му играчки.
 • 3. Ако детето ви обича да слуша детски песнички, не забравяйте да вземете в колата касета или диск с тях. А ако имате уокмен или СД плеър сложете слушалките на детето. Така то ще се наслаждава песничките, без да се налага да ги слушате и вие.
 • 4. Дъската за рисуване е също добро хрумване. Само да не забравите да вържете писеца за дъската, иначе може да ви се наложи да спрете колата и да търсете къде точно е паднал.
 • 5. Ако детето може да спи по време на път - идеално, така ще имате поне един час спокойствие. А ако трябва да тръгнете рано сутрин просто станете един час преди обикновенното време за ставане на детето ви и го пренесете както спи в колата. Дори и да се разбуди докато го носите и слагате, то пак ще се унесе в сън когато тръгнете. Шумът от двигателя действа приспивно. Просто пазете тишина.
 • Ако детето е по-голямо, за да мине времето неусетно както за вас, така и за него, измислете подходящи игри.
 • 1. Накарайте го да брои пътните знаци, ако сте в населено място. Може да му кажете, че и вие ще бройте, и накрая, ако ги е преброило като вас ще получи лакомство или нещо друго. Създайте му стимул. Естествено не е нужно и вие да броите. Накрая просто кажете, че и вие сте проброили толкова колкото и то.
 • 2. Осигурете му блокче за рисуване и моливи. Карайте го да ви рисува различни неща. Може да вземете и блокче за оцветяване.
 • 3. Разкажете му с подробности къде отивате, кой ще срещнете, какво ще правите там.
 • 4. Пейте заедно песнички или му пуснете да слуша.
 • Това са само няколко от възможните игри и занимавки. Но вие най-добре познавате детето си и от какво то се интересува.
 • Така че със сигурност ще се сетите за още.
 • ПРИЯТНО ПЪТУВАНЕ!